[SWE] Echandia driver konverteringen av passagerarfärjor till eldrift – första svenska ordern

  • News
  • 1 October 2021

Solnabaserade Echandia Marine, världsledande utvecklare av avancerade batterisystem för sjöfart och industri, har tecknat avtal med västsvenska Koster Marin om att konvertera en av rederiets dieseldrivna passagerarfärjor till eldrift. Det är den första svenska orden för Echandia och den avser i ett första steg en av Koster Marins sex passagerarfärjor som trafikerar Kosteröarna i Bohuslän. Värdet uppgår till 6,8 miljoner kronor.

Echandias system, specifikt utvecklat för maritimt bruk och byggt på LTO-batterier, valdes i konkurrens med flera andra leverantörer tack vare hög säkerhet och betydligt lägre vikt för slutinstallationen.

Genom Echandias teknik kommer färjan att konverteras från dieseldrift till batteridrift. Konverteringen sparar ca 700 ton CO2-ekvivalenter per år och gör att färjan blir helt utsläppsfri. Ombyggnaden genomförs med stöd från Klimatklivet.

Magnus Eriksson, VD, Echandia Marine:

”Echandia har utvecklat en världsledande teknik med avancerade batterisystem för tyngre maritimt bruk. Vi driver utvecklingen mot utsläppsfri sjöfart globalt och har bland mycket annat levererat batterisystem till passagerarfärjor i Indien och Nederländerna. Vi är stolta att nu, tillsammans med Koster Marin, ta vårt första steg in på den svenska marknaden där elektrifieringen av den maritima sektorn gått betydligt långsammare än i exempelvis Norge och Danmark. Vi ser en global acceleration i takt med en tilltagande elektrifieringstrend och stora klimatinvesteringar. Allt fler upphandlare kräver till exempel utsläppsfria flottor för exempelvis kollektivtrafik.”

Håkan Eriksson, VD och grundare av Koster Marin:

”Echandia levererar ett överlägset batterisystem för att konvertera våra färjor till batteridrift. Vi sparar 1-2 ton i totalvikt för systemet jämfört med andra leverantörer, samtidigt som vi får ett system med högsta säkerhet och nollutsläpp av växthusgaser. Vi är stolta över att använda eldrift och jag ser fram emot att jobba med Echandia i vårt fortsatta omställningsarbete för att leverera helt utsläppsfri färjetrafik.”

För mer information kontakta: Carl Bjurling, Marketing and communication, +46-727 312 310, c.bjurling@echandia.se

Om Echandia

Echandia är världsledande i utvecklingen av avancerade batterisystem för maritima applikationer. Echandias LTO-system är de enda i världen som är typgodkända och certifierade av både Bureau Veritas och DNV för maritimt bruk. Idag består Echandia av ett trettiotal anställda där de flesta återfinns på huvudkontoret på Pampas Marina i Solna. www.echandia.se

Om Koster Marin

Koster Marin AB trafikerar Kosteröarna (med Kosterhavets Nationalpark), utanför Strömstad i Bohuslän, med passagerarfartyg på uppdrag av länstrafikbolaget Västtrafik. Årligen transporteras cirka 300 000 passagerare på linjen. Bolaget har även två godsfärjor i egen regi. Verksamheterna bedrivs året runt.

Carl Bjurling
Marketing and communication
+46-727 312 310

Artikel i Dagens Industri

Related news

Echandia secures order to provide battery systems for merchant vessels

5 March 2024

Meet us at Electric & Hybrid North America, March 13-14

19 February 2024

Echandia secures prestigious order from Marine Electricals (India) Limited

11 January 2024

Meet Echandia at Marintec 2023 in Shanghai

4 December 2023

Contact